دقایقی بعد از انتشار خبر کشته شدن بن لادن ، رسانه های آمریکایی اعلام کردند که وی توسط مأموران سازمان سیا کشته شده است.
بن لادن هنگام مرگ ، در خانه ای اطراف اسلام آباد ، پایتخت پاکستان پنهان شده بود.
بن لادن از سال 2001 که عملیان تروریستی 11 سپتامبر در آمریکا انجام شد ، تحت تعقیب رسمی ایالات متحده گرفت . او تا کنون چندین بار از خطر مرگ رهیده بود.
در این میان ، نقش سازمان اطلاعاتی پاکستان را در مانور یک دهه ای بن لادن نباید نادیده گرفت. هر چند سیاست اعلامی دولت پاکستان در همه این سال ها مبارزه با تروریسم و مشخصاً القاعده بود ، اما سازمان اطلاعاتی این کشور (ISI) همواره نقشی مرموز در این بازی ایفا می کرد و به نوعی حامی پنهان القاعده به شمار می رفت. در واقع ، ISI از برگ برنده بن لادن و القاعده به عنوان "اهرمی در اختیار" و ابزاری برای چانه زنی استفاده می کرد و اسلام آباد هر از گاهی با گرفتن امتیازات پنهانی از آمریکا ، برخی از اعضای این گروه تروریستی را لو می داد.
اینک به نظر می رسد کشته شدن بن لادن ، محصول یک توافق بزرگ بین پاکستان و امریکاست؛ حتی این معامله می تواند بین ISI و آمریکا بوده باشد.
پیامدها
هر چند بن لادن رهبر گروه القاعده به شمار می رفت اما در سال های اختفا و گریز ، عملاً نقش چندانی در طراحی و هدایت عملیات تروریستی این گروه نداشت.
در واقع ، القاعده توسط نیروهای میانی این جریان اداره می شود و لذا کشته شدن بن لادن نمی تواند تاثیر چندانی در کاهش توان عملیاتی این گروه تروریستی داشته باشد ، هر چند که کشته شدن بن لادن ، که یک نماد معنوی برای آنها بود ، می تواند در تضعیف روحیه شان موثر باشد به ویژه آن که عدم دستیابی آمریکا به بن لادن در طول یک دهه ، نشانه ای از ضعف مفرط آمریکایی ها به شمار می رفت.
احتمال می رود در پی کشته شدن بن لادن ، عملیات تلافی جویانه نیروهای القاعده به ویژه در پاکستان انجام گیرد و روزهای خونینی در پیش رو باشد.
بن لادن که بود؟
- دوران نوجوانی بن لادن + عکس
بن لادن که بود؟
اسامه بن لادن به عنوان بنیانگذار و رهبر القاعده برای سالها نامی آشنا بود. بسیاری در کشورهای غربی او را که سازماندهنده حملات یازده سپتامبر بود، تجسمی از تروریسم جهانی میدانند.
برای بعضی دیگر، اسامه بن لادن یک قهرمان بود، یک مسلمان دیندار که با دو قدرت بزرگ دنیا وارد جنگ و جهاد شد.
او که متولد ده مارس ۱۹۵۷ میلادی است، در یک خانواده ثروتمند سعودی به دنیا آمد و پدرش محمد بن عوض بن لادن که در بخش ساختمان سازی در عربستان سعودی فعالیت داشت، زندگی مرفهی برای او فراهم کرده بود.
ولی کمی بعد از حمله نیروهای شوروی به افغانستان، اسامه بن لادن به گروه مجاهدین در افغانستان پیوست و با همراهی گروهی از افرادی که از او پیروی میکردند و بعدها هسته اصلی القاعده را تشکیل دادند، در کنار مجاهدین جنگید.
وقتی اسامه بن لادن از افغانستان به عربستان سعودی برگشت، از این که رژیم حاکم در این کشور، ارتش آمریکا را به خاک عربستان دعوت کرده بود تا نیروهای صدام حسین را از کویت بیرون کند، به خشم آمد و به مخالفت با حاکمان عربستان سعودی برخاست.
او در سال ۱۹۹۸ میلادی، علیه تمام آمریکاییها در دنیا اعلام جنگ کرد و گفت که "به باور ما امروز بدترین دزدان و بدترین تروریستهای دنیا آمریکاییها هستند و هیچ چیز جز تلافی و عمل متقابل، نمیتواند جلوی آنها را بگیرد. ما نباید بین نیروهای نظامی و غیرنظامیان آمریکا هم تفاوتی قائل شویم و تا جایی که به ما مربوط است، تمام آنها اهداف ما هستند."
در آن سال، بسیاری بر این عقیده بودند که اسامه بن لادن در بمبگذاریهایی که در سفارت های آمریکا در کشورهای شرق آفریقا رخ دادند، دست دارد. آن زمان بیل کلینتون رئیس جمهور آمریکا بود.
به دنبال واکنش نیروهای نظامی آمریکا و حمله موشکی آنها به پایگاه اسامه بن لادن در افغانستان، او محل اقامتش را ترک کرد.
در سال ۲۰۰۰ میلادی، سازمان القاعده که به رهبری او تشکیل شده بود، توانست حمله موفقی به یک کشتی جنگی یک میلیارد دلاری آمریکا انجام دهد. این حمله در بندر عدن انجام شد.
بعد از آن بود که حملههای القاعده در نیویورک و واشنگتن انجام شد و حوادث مرگبار یازدهم سپتامبر سال 2001 را در تاریخ ثبت کرد.
با آن که ۲۷ میلیون دلار پاداش برای "سر بن لادن" تعیین شده بود، او توانست برای چندین سال از دست کسانی که به دنبالش بودند، مخفی بماند.
گفته شده است که قبایل ساکن مرزهای افغانستان و پاکستان، اصلیترین پناهدهندگان به اسامه بن لادن بودند.
اسامه بن محمد بن عوض بن لادن در نهایت روز یکشنبه، اول ماه مه (۱۱ اردیبهشت) به دست کماندوهای آمریکایی در پناهگاهی در پاکستان کشته شد و جسدش در اختیار آمریکا قرار گرفت.
bbc